Boomplantactie Orchis 2023

11/03/2023
Natuurvereniging Orchis kijkt terug op een geslaagde boomplantactie. Koos je voor een haag, een uitbundig bloeiende heg, een brede houtkant of een echt vogel- en nectarbosje, de natuur ziet dat het goed is.

Ga voor een ecovriendelijke tuin

Daar gaat de aandacht extra uit naar mens, dier en natuur. Uw tuin is namelijk dé plek waar geleefd wordt. Zowel door u, maar ook door verschillende dieren, plantsoorten en bloemen. Samen met de natuur kan u ervoor zorgen dat uw ecotuin een fijne en rustgevende plek is waar duurzaamheid voorop staat.  Door een juiste mix van een bomen, hagen, bloemen en planten versterk je de biodiversiteit in je tuin. Het draagt ook een bij aan een beter klimaat. Onderzoeken hebben aangetoond dat het aanleggen van een ecotuin een positief effect heeft op de vertraging van deze klimaatverandering omdat het ons energieverbruik en onze verspilling verminderd. Help daarom mee aan een beter milieu en tref duurzame maatregelen en bedenk ecologische oplossingen voor in uw tuin. Alle beetjes helpen!

Wanneer plant je bomen?

Er zijn twee ideale periodes waarin je bomen kan planten, nl. tijdens het voorjaar (maart-april) en het najaar (oktober-november).

Zorg voor een ruim plantgat en verbeter de grond met compost.

Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.

Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit. Hou er rekening mee dat de grond na het planten tot 5 à 10 cm kan inzakken.

Zet zo nodig een boompaal. De boompaal blijft ter plekke. Zo hangt de neerzakkende boom zich als het ware op aan zijn bindband.

Geef royaal water.