Deze vergadering is het hoogste orgaan. Ze is samengesteld uit werkende leden. Haar rechten en bevoegdheden zijn vastgelegd en omschreven in de statuten. Ze kan de stauten wijzigen. Ze stelt de van de raad van bestuur samen. Ze is bevoegd voor de goedkeuring van het jaar- en financieel verslag, de opstelling van de jaarlijkse begroting en het jaarprogramma.
Deze werkgroep heeft als taak adviezen te formuleren i.v.m. ruimtelijke ordening: ontwikkeling van de structuurplannen en bijzondere plannen van aanleg. Daarom stelt zij dossiers samen met de knelpunten aangaande natuur- en milieubeleid: de impact van beleidsbeslissingen over de natuur, open landschappen en milieu. Hierin wordt zij ondersteund door gegevens van de werkgroepen educatie, ecologie en natuurbeheer.
Zij beheert de natuurgebieden van Orchis vzw. Door inventarisatie en het opmaken van beheersplannen zorgt deze groep voor de goede ontwikkeling van de belangrijke biotopen in onze natuurgebieden. Deze werkgroep stelt de beheersplannen samen en bereiden de reservaaterkenning voor. Een viertal mensen zorgen voor de uitvoering van het ecologische beheer van onze natuurgebieden.
Deze werkgroep heeft tot doel het bevorderen van een proces van bewustwording, van relaties tussen mensen, de cultuur en de levende en niet-levende omgeving. Dit proces moet leiden tot een bewuste keuze voor behoud en verbetering van de kwaliteit van natuur en milieu. Deze werking overschrijdt ruim een gewone informatieve werking vanwege haar vormingsaspect en de wederzijdse interacties tussen deelnemers en begeleiders. De werkgroep richt zich tot verschillende doelgroepen: jongeren en volwassenen (scholen, verenigingen, diensten, instellingen, ruimer publiek), alsook kansarme groepen. De educatieve werkgroep gebruikt hiervoor de volgende educatieve middelen: geleide excursies, geleide natuur- en landschapswandelingen, tentoonstellingen, mediaberichten, natuurbeheer, wateronderzoek in de amfibieënpoelen, zoals in de natuurgebieden: de Vallei van de Krombeek, Schuylenborg, Hoefaert, Motmolen. Om efficiënt te kunnen inspelen op vragen uit diverse gemeenten werden een aantal themawerkboekjes samengesteld per biotoop: het bos, de holle weg, de vijver...