24 november 2019

Zwarte Lieveheerwandeling.

Op het Waaierplein in Munsterbilzen komen enthousiaste wandelaars samen met gids Johan Geusens. Langs trage wegen en het oude treinspoor van Hasselt naar Maastricht brengt hij ons naar de Sint-Rochuskapel.Hij werd door een dolle hond gebeten, die Rochus. Voordat Louis Pasteur zijn serum had uitgevonden, was hij de rabiësspecialist, die dolle honden slachtoffers kon genezen.
Via de eikendreef komen we bij het kasteel van Groenendaal. De meeste eiken hebben nog volop blad. Het uitblijven van een vroege nachtvorst en herfststormen heeft ervoor gezorgd dat de bladeren laat verkleuren en lang aan de bomen blijven hangen. Het mooie landschap bij kasteel Groenendaal met zijn vijver en bijzondere bomen kom je niet vaak tegen. Op de binnenkoer van de kasteelhoeve komen we de vriendelijke boerin tegen. Ze weet ons veel te vertellen over het kasteel en de hoeve.
Langs een oude uitgegroeide afsluitingshaag van haagbeuk en tussen weilanden en landbouwpercelen komen we bij de brug onder de spoorbaan. Hier trekken we het domeinbos Groenendaal in. Warme tinten komen tevoorschijn, het bladertapijt knispert onder de voeten en geeft een heerlijk gevoel.
Bij de Zwarte Lieveheer wandelen we door de zuidelijk georiënteerde eikendreef.  Het is één van de twee dreven die samenkomen aan de voorgevel van het kasteel.
Dan volgt de tocht naar het natuurcentrum van Orchis. Als afsluiter drinken we hier een glaasje glühwein en danken Johan voor deze mooie wandeling.

Tekst en foto’s:Theo Hellofs, kortingenweb

 

 

     


© Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech