22 september 2019

Wandeling Kevie

Met gids Jos Roeffaers. trekken we op pad voor de Jekerwandeling.  Hij verteld hoe in de jaren 60 van vorige eeuw de Jeker, die door de Kevie kronkelde, werd rechtgetrokken. Door het water versneld af te voeren bleef Tongeren gespaard van overstromingen. Maar de dorpskernen stroomafwaarts kwamen in de problemen. De ingreep had een ontwaterend effect op alle beekjes en grachten die naar de Jeker stroomden. De natte natuur in de Kevie verdroogde zienderogen.
Maar in 2012 werd de klok terug gedraaid. De Jeker kreeg zijn historisch tracé en de bijhorende meanders terug en kronkelt nu weer als vanouds. Die hermeandering maakte de rivier 2 km langer.
We wandelen langs gehooide beemden  en ook ruigere stukken. Deze worden beheerd met grote grazers zoals Galloway runderen en Konik paarden. Zij zorgen ervoor dat de bodem niet verrijkt en houden het landschap open.
Via smalle paadjes, langs hagen en over een knuppelpad doorkruisen we het natuurgebied. De groep wandelaars geniet volop van deze verbazend mooie natuur. Onderweg verteld Jos vele boeiende weetjes over dieren, planten en kruiden.
Aan de rand van de Kevie staat de Blaarmolen. In 1235 werd de molen voor het eerst vermeld als eigendom van de heren van Hamel, een adellijke familie die in ‘s Herenelderen resideerde.
Bij Groot Meers is een rustgebied voor de fauna afgesloten voor wandelaars. De grauwe klauwier is er gespot. Hij vangt hoofdzakelijk grote insecten en soms een muisje die hij spietst aan een doorn of aan prikkeldraad. Zo kan hij z’n prooi rustig verorberen of bewaren voor later.
Onze wandeling zit er bijna op. We verlaten de Jeker die verder stroomt  naar het Waals gewest. Hij duikt het Albertkanaal onder en wordt  in Kanne  weer even Vlaams. Bij Maastricht verdwijnt hij in de Maas.
Bedankt Jos, we hebben weer genoten van deze  mooie  wandeling.

Tekst en foto's: Theo Hellofs

 

 © Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech