25 januari 2019

 

‘Ik wil dat jullie panikeren’,

zegt Greta Thunberg aan wereldleiders

Het vooruitzicht van de opwarming van de aarde zou alle wereldleiders angst moeten inboezemen en hen tot actie aanzetten. Dat heeft Greta Thunberg, de Zweedse tiener die op enkele weken tijd wereldwijd een icoon is geworden van het klimaatactivisme, op het Wereld Economisch Forum van Davos gezegd.

Thunberg had een harde boodschap voor Davos. ‘Volwassenen zeggen altijd dat ze verplicht zijn om jongeren hoop te geven. Maar ik wil jullie hoop niet, ik wil niet dat jullie hoopvol zijn. Ik wil dat jullie panikeren’,ging de 16-jarige Zweedse van start. ‘Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel, en dat jullie actie ondernemen, alsof het huis in brand staat,want dat is het geval’, klonk het.

‘We hebben nog steeds een kleine kans om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen en een groot deel van de bevolking op onze planeet een heel stuk lijden te besparen”, vervolgde Thunberg.

In plaatsen als Davos vertellen mensen elkaar graag succesverhalen’, zei Thunberg ook. ‘Maar voor hun financieel succes hebben we een grote prijs moeten betalen. En op het vlak van klimaat moeten we toegeven dat we gefaald hebben.’

Greta Thunberg spijbelt al maanden elke vrijdag om aan het parlementsgebouw in Stockholm een beter klimaatbeleid te eisen. Ze inspireerde daarmee duizenden leerlingen over de hele wereld om hetzelfde te doen, zo ook de Belgische meisjes Kyra Gantois en Anuna De Wever die nu al enkele donderdagen op rij een massa scholieren op de been krijgen voor een klimaatmars in Brussel.

Voor haar persconferentie had Greta Thunberg een korte ontmoeting met de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde. Lagarde sprak haar bewondering uit voor het activisme en de volharding van de jonge Thunberg.

Na de persconferentie deed de Zweedse wat ze altijd doet:betogen voor een beter klimaat.

 © Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech