Ruimtelijke ordening - Leefmilieu

De natuurbescherming is grotendeels afhankelijk van de wetgeving op de ruimtelijke ordening. Bij inbreuken in natuurgebieden gaat het meestal om overtredingen op de wet van stedenbouw. In natuurgebieden is bijna voor elke activiteit een bouwvergunning nodig. Daarbij komt dan dikwijls nog een exploitatievergunning.

Voor informatie over deze onderwerpen kunt u terecht bij uw gemeentebestuur of op de website: https://www.lne.be/

Bilzen: www.bilzen.be

Diepenbeek: www.diepenbeek.be

Dilsen-Stokkem: www.dilsen-stokkem.be

Genk: www.genk.be

Heusden-Zolder: www.heusden-zolder.be

Hoeselt: www.hoeselt.be

Kortessem: www.kortessem.be

Lanaken: www.lanaken.be

Maaseik: www.maaseik.be

Maasmechelen: www.maasmechelen.be

Riemst:  www.riemst.be

Tongeren: www.tongeren.be

Zutendaal: www.zutendaal.be

 


Uw reactie

Wenst u meer inlichtingen of wilt u iets melden aan Orchis vzw?  Neem contact op met ons secretariaat:
089 50 10 19
info@orchisvzw.be


Wetgeving

 

Actuele dossiers

 • In 2020 krijgen we 24 uren extra
  Het jaar zit er alweer bijna op. En zoals zo vaak kom je aan het einde van 365 dagen tot de vaststelling dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan. Er is weer veel gebeurd. Positief en helaas ook negatief. Ondanks alle warmterecords, bos- en natuurbranden,... Een zwak Vlaams regeerakkoord: de betonstop wordt een “bouwshift”, tegen 2050 wil Vlaanderen slechts 80% minder CO2 uitstoten,... Toch wil ik dit jaar afsluiten met wat hoop.
  Wat ik vooral onthouden heb is dat de huidige generatie vindt dat het welletjes is geweest. Het is genoeg geweest met de planeet uit te putten en te vervuilen. Met open ruimte in te nemen en te doen alsof de aarde een onuitputbare bron is van grondstoffen, brandstoffen en dus enkel dient om helemaal op te consumeren. “We lenen deze planeet van onze kinderen” (deel van een spreuk v.d. Canadese Haida Indianen). Ondanks het circuleren van een flinke portie fake news blijven de klimaatjongeren in actie. En dat geeft een (natuur)mens moed. De druk moet zeker aanwezig blijven want het Vlaams regeerakkoord kijkt wel naar het Noorden van Europa maar doet weinig met de Scandinavische vooruitgang op het vlak van klimaatneutraliteit en –innovatie. Met technologische vooruitgang alleen gaan we het niet redden.
 • Samenwerken
  Kan (en mag) 2020 niet het jaar worden van samenwerken? Waarom willen we het per se alleen doen? Kunnen we niet beter als land op een zelfde lijn zitten qua klimaat- en milieubeleid? Met één minister die cruciale en belangrijke knopen doorhakt? Die ons land volwaardig kan vertegenwoordigen op alle bijeenkomsten, conferenties en vergaderingen over klimaatverandering? Zonder al blozend te moeten meedelen dat hij en/of zij (bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is er nog steeds geen federale regering) ‘geen mandaat heeft’? Zijn we niet zoveel sterker als we dezelfde beslissingen nemen, uniform en krachtdadig? Het klinkt intussen afgezaagd maar het is hoog tijd voor meer ambitie.
 • 366 dagen
  Gelukkig leven we in een vrij land en zijn er tal van milieu- en natuurorganisaties die een kritische blik blijven werpen op het beleid, die mensen informeren en sensibiliseren. Blijven jong en oud kleine en grote initiatieven opzetten in een poging om het tij te keren, het is een kwestie van de dames en heren politici wakker te houden. Afstanden hoeven niet onoverbrugbaar te zijn. Een standpunt durven innemen en elkaar recht in de ogen kijken is toch geen onmogelijke opgave?
 • In 2020 krijgen we 24 uur extra. Zomaar. Gratis. Laat ons die extra uren gebruiken om stappen te ondernemen die ons en de toekomstige generaties vooruit helpen in wereld die (hopelijk) leefbaar blijft. Dromen en hopen mag, actie ondernemen is nog veel beter. Het over iets eens worden kan toch niet zo moeilijk zijn... Mijn wensen voor het nieuwe jaar? Een regering met een ambitieus klimaatbeleid. Er mag voor de gelegenheid een strik rond.

   Uit nieuwsbrief van Gust Feyen
  Coördinator 
  Limburgse Milieukoepel vzw

 

Beleidsopvolging
Op lokaal vlak volgt Orchis vzw de gemeentelijke activiteiten in haar werkingsgebied. In de Gecoro‚Äüs (Gemeentelijke commissie Ruimtelijke Ordening) en de MiNaraden (Gemeetelijke adviesraden voor Milieu en Natuur) besteedt Orchis vzw veel aandacht aan ruimtelijke plannen en milieu-initiatieven van de gemeenten. Het is de taak van een natuurvereniging om aanslagen op natuurgebieden met alle wettelijke middelen te bestrijden. Bestemmingswijzigingen in de natuurgebieden kunnen voor Orchis vzw niet! Natuurschendingen zullen aan de bevoegde instanties gemeld worden. Er zal altijd een proces-verbaal opgesteld worden.

Op provinciaal niveau werken wij samen met LIMIKO (Limburgse Milieukoepel) rond belangrijke beleidsdossiers zoals “Ontgrinding“ en “Kleiwinningen”.

 

 

 © Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech