Scholen waarheen...?

 

 

Aanbod natuureducatieve activiteiten natuurvereniging Orchis
Maand van het Bos 2024

Op ontdekking in Orchis-natuurgebieden
van 1 oktober tot en met 25 oktober 2024

 

In oktober is het weer zover: iedereen het bos in tijdens de Week van het Bos! Orchis maakt er naar jaarlijkse traditie een Maand van het Bos van. Samen op avontuur gaan in de natuur maakt ons gezonder én creatiever. En bewegen in de natuur, dat doet deugd!

Maar het thema reikt verder: we gaan niet alleen op ontdekking in de natuur, we moeten onze natuur ook koesteren en respecteren, de kwaliteit verbeteren … er zuinig op zijn. Allemaal samen.

Daarom leggen wij in oktober het vergrootglas op het bos en de dieren en planten die er leven en nodigen wij iedereen uit om met andere ogen naar het bos te kijken. Wat is een bos? Waarom is het zo belangrijk en hoe bescherm en behoud je een biodivers bos?

De Week van het Bos is een jaarlijks initiatief van ANB (het Agentschap voor Natuur en Bos) in nauwe samenwerking met BOS+. Kijk maar eens op www.natuurenbos.be/week-van-het-bos voor meer informatie. 
Veel natuur- en spelplezier tijdens de Week (Maand) van het Bos 2024!   

In het kader van deze ‘Week van het Bos 2024’ organiseert de natuurvereniging Orchis tijdens de maand oktober verschillende natuureducatieve activiteiten waaruit de scholen kunnen kiezen. Orchis wil met iedereen het bos of natuurgebied intrekken.



1. ‘Natuurreservaat Hoefaert: de moeite waard!’

 

 

 

Kom en ontdek de Hoefaert, interessant een boeiend stukje natuur! En zeer afwisselend ook… Deze natuurwandeling biedt je de mogelijkheid op verkenning te gaan langs naald-, loof- en gemengde bossen, hooi- en weilanden, vijver- en moerasgebieden.

Samenkomst: parkeerplaats natuurreservaat Hoefaert, Hoefaertweg te Eigenbilzen (Bilzen).

2. ‘Wandelen in en om een beekvallei’

 

 

 

 

Holle wegen, langgerekte beekvalleien, bron- en bosgebieden, hoogstamboomgaarden, bloemrijke hooilanden, … lokken ons naar het kleinschalige landschap van de Krombeek- en de Meersbeekvallei. Kom en geniet van deze wandeling onder begeleiding van een natuurgids.

Samenkomst: basisschool 't Willerke, Langstraat 3 te Waltwilder (Bilzen).

3. ‘Op stap in de vallei van de Gerlabeek’

 

 

 Verken het golvende en steeds wisselende landschap in de omgeving van de Gerlabeek, een zijbeek van de Demer te Werm, en ontdek er meer over bron- en bosgebieden, akkers en weilanden, hoog- en laagstamboomgaarden, diverse poelen, hagen en heggen, …

Samenkomst: infobord wandeling 'Gerlabeekvallei' op het kerkplein, Bovenstraat te Werm (Hoeselt).

4. ‘Natuurbeleving in de Molenbeemd’

 

 

Wandel je mee langs de Molenbeek met haar begeleidende beemden en het onzichtbare akkerland? Meidoornhagen, vochtige hooilanden, rietland, zeggekorfslakken en akkervogels hebben dan geen geheimen meer. De Molenbeemd, gelegen op de grens van Grote-Spouwen en Membruggen, in het brongebied van de Demer, maakt deel uit van een typische beekvallei uit Vochtig-Haspengouw.

Samenkomst: infobord aan de ingang van De Molenbeemd, nabij kruispunt Mopertingenweg en Rijckerstraat te Membruggen (Riemst).

 

5. ‘De vallei van de Demer: een verrassend gebied!’

 

 

 

Samen op verkenning in Vochtig-Haspengouw, via rietvelden, weilanden, boomgaarden en holle wegen? Dat kan, tijdens deze natuurwandeling door een interessant stukje van de Demervallei te Bilzen in de omgeving van de vroegere Motmolen.

Samenkomst: parking Aveve, Eikaart 15 te Bilzen.

6. Paddenstoelentocht: ‘Op stap met kabouter Pinnemuts’

 

Oei! …De paddenstoel van kabouter Pinnemuts is stuk. Samen met de kinderen gaat hij op zoek naar een nieuwe paddenstoel. Onderweg ontmoeten ze allerlei bosbewoners die hen wegwijs maken in de wondere wereld der zwammen. De kinderen gaan in de natuur op zoek naar paddenstoelen en ontdekken de geuren, kleuren, vormen en het belang van zwammen.

Samenkomst: parkeerplaats natuurreservaat Hoefaert, Hoefaertweg te Eigenbilzen (Bilzen).

Voor deze zes activiteiten ligt de nadruk telkens op natuurbeleving en gelden volgende gegevens:

Data: elke voormiddag vanaf 9.00 uur van dinsdag 1 oktober tot en met vrijdag 25 oktober.

Namiddag kan ook. Voorzie wel minimum 2.50 uur voor de wandeling zelf.

Begeleiding: onder begeleiding van een natuurgids maken de kinderen kennis met verschillende waardevolle biotopen en ontdekken zo de biodiversiteit in elk natuurgebied.

Duur activiteit: de wandelingen duren 2.50 uur à 3.00 uur.

Doelgroep: de eerste vijf activiteiten zijn bedoeld voor leerlingen van de 2de en de 3de graad basisonderwijs. De ‘Paddenstoelentocht’ is een activiteit voor kinderen van de 3de kleuterklas en voor het 1ste leerjaar.

Deelnameprijs: 1,50 euro per kind met een minimum van 25 Euro per groep. Max. 25 deelnemers per gids per groep.

Inschrijvingen: minimum 2 weken vooraf telefonisch of via e-mail inschrijven bij Orchis.

 

 

Voor meer inlichtingen en inschrijvingen:

Natuur- en Milieucentrum Orchis, Jan Goffin

Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen (Bilzen)

Tel.: 089 50 10 19

nmeorchis@gmail.com

www.orchisvzw.be