Hou jij ook van bossen?

Dan heb ik helaas slecht nieuws voor je zegt ons Greenpeace Belgium

Elke dag verliezen we in Vlaanderen meer dan een voetbalveld aan bos. Dat is veel, zeker als je weet dat Vlaanderen al een van de meest bosarme regio’s van Europa is. Door een gebrek aan accurate data blijft veel van die ontbossing onder de radar, wat leidt tot een bosbeleid dat niet sterk genoeg is.

Om daar verandering in te brengen, hebben we samen met onze partnerorganisatie BOS+ de ontbossing in Vlaanderen in kaart gebracht in een nieuw rapport: ‘Ontbossing in Vlaanderen: onze bossen op wandel.’  Het onderzoek toont dat onze bestaande bossen nog steeds verdwijnen aan een alarmerend hoog tempo. We ontbossen meer dan we compensatiebos aanplanten. Bovendien is compensatiebos veel minder waardevol op vlak van biodiversiteit en koolstofopslag dan een bestaand oud bos.

We stellen vast dat onze bossen onvoldoende beschermd zijn tegen ontbossing. Ongeveer een derde van de bossen is ‘zonevreemd’ en dus in grote mate vogelvrij voor de kap. De grote verliezer is stedelijk bos - en dat zijn net de bossen waar de meeste mensen naartoe gaan en die ons beschermen tegen extreme hitte en intense regenval als gevolg van klimaatontwrichting.

Stop verder bosverlies

Het goede nieuws, dat maken we zelf! Samen met BOS+ stelden we 10 eisen op voor een beter bosbeleid, zodat de huidige en volgende Vlaamse regering het tij van ontbossing kunnen keren.

Ons standpunt is helder: stop verder bosverlies vanaf nu. We eisen een onmiddellijk moratorium op de vernietiging van onze meest waardevolle bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030.

LEES HET RAPPORT

Greenpeace Belgium
Philippe Verbelen
Campagneleider Biodiversiteit

  • Deel opinie!