Zwak milieumaatregelen niet af

Zwak milieumaatregelen niet af, geef boeren een eerlijke prijs

Protesterende boeren hebben volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) volkomen gelijk in hun eis om "eerlijke prijzen" te krijgen voor het voedsel dat ze produceren. De natuurorganisatie vindt dat de Europese Commissie "voorbijgaat aan dit fundamentele probleem". Het afzwakken van milieumaatregelen, zoals nu de lijn in Brussel lijkt te worden, is volgens het WWF niet de juiste weg. Dat is op de langere termijn juist schadelijk voor de sector, denkt de organisatie.

Schrappen van groen beleid

De Europese Commissie wil onder meer een regel uitstellen over het verplicht braak laten liggen van land. Vanaf dit jaar zouden boeren eigenlijk 4 procent van hun akkers ongebruikt en onbespoten moeten laten. Dat zou goed zijn voor de bodem en ook bestuivende insecten en andere dieren ten goede komen. Die maatregel wordt nu met een jaar uitgesteld.

Het WWF vindt deze oplossingsrichting niet goed. In plaats van het schrappen van groen beleid, zou Europa volgens de organisatie veel meer moeten inzetten op andere manieren om eerlijke prijzen te garanderen. Dat kan onder meer door de Europese landbouwsubsidies eerlijker te verdelen, zodat ze meer ten goede komen aan kleinere boeren die het moeilijk hebben in plaats van aan "grootschalige industriële landbouwbedrijven", klinkt het.

Oneerlijke concurrentie

Oneerlijke concurrentie moet ook worden voorkomen, vindt het WWF. Zo zouden voor geïmporteerd voedsel altijd dezelfde eisen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en veiligheid moeten gelden als in de EU. Verder vindt de natuurorganisatie dat boeren die op een duurzame manier werken daar beter voor beloond moeten worden.

 

Bron: ANP

  • Deel opinie!