PFAS verkenner - PFAS data lucht

Op 28 september is de PFAS-data omtrent lucht in productie gegaan. Deze omvat data omtrent PFAS in depositie, gasfase en zwevend stof.

Elk type omvat drie kaartlagen; het jaargemiddelde, de totalen en de metingen die elk om de vier maanden worden bijgewerkt.
De gegevens zijn beschikbaar in de
PFAS-verkenner en geproduceerd door de Vlaamse Milieumaatschappij.

Disclaimer PFAS verkenner
De PFAS-verkenner is expert als het centrale platform waarop alle datastromen in de verschillende milieucompartimenten gericht kunnen worden.
Een traject is lopende  om data systematisch te ontwerpen naarmate sluitende resultaten beschikbaar en gevalideerd zijn.
Op dit moment is dit nog niet in opbouw waardoor er geen volledigheid geboden kan worden.
Het niet aanwezig zijn van informatie in de PFAS-verkenner mag dus niet leiden tot de conclusie dat er geen verontreiniging aanwezig is.

In het bijzonder willen we erop wijzen dat de kaart met de zones waarin no regret maatregelen gelden op elk moment de actuele situatie weergeeft waar vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid reeds het advies is geformuleerd aan de gemeentebesturen om adequate maatregelen te treffen.
De kaart wordt opgebouwd naarmate de inventarisatie van de sites met risico vordert wat in een eerste stap leidt tot preventief instellen van zones.
In een volgende stap wordt op basis van de resultaten van bodemonderzoekenzones zones bevestigd, uitgebreid geschrapt en maatregelen op maat van de sites geformuleerd.
Via een link in de kaart kan de inhoud van deze maatregelen geconsulteerd worden.

Voor een verdere context wordt aangeraden de PFAS-website ( https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling ) te raadplegen.

 

  • Deel opinie!