Zonder bijen geen kersentaart

Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (nectar), nemen ze ongemerkt het stuifmeel van de bloem mee. Komt dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt deze plant bevrucht. Een fruitboom krijgt zo vruchten.
Bijen maken een nestje om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De verschillende bijensoorten doen dit weer op verschillende manieren. Sommige soorten maken graag nestjes in holle ruimten boven de grond, zoals holle stengels en muurspleten. Anderen zoals de zandhommel graven bijvoorbeeld een gangetje in de bodem.
Solitaire bijen maken geen klompjes van het stuifmeel dat ze verzamelen waardoor ze soms van kop tot teen volhangen. Volgeladen vliegen ze zo van bloem tot bloem en bevruchten ze  97%  van de bezochte bloemen. Hierdoor is één solitaire bij op het vlak van bestuiving equivalent aan 120 werksters van honingbijen. Het percentage is mede zo hoog net omdat ze de pollen droog transporteren en dus niet verwerken tot klompjes. Ze zijn dus een flink stuk efficiënter, maar in veel kleinere aantallen aanwezig.

 

  © Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech