Trage wegenwandeling te Riemst

Trage wegenwandeling te Riemst

Natuur- en landschapswandeling

Vertrek om 14.00 uur: PCC Sint-Maartenshof, Sint-Maartensstraat 54 3770 Genoelselderen-Riemst
 
Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Ons land ligt bezaaid met trage wegen, die samen een dicht netwerk vormen voor zachte weggebruikers. Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling en zelfs in de stad. Ze kunnen breed of smal zijn, verhard of niet.
Ze zorgen ook voor ecologische verbindingen tussen versnipperde natuurgebieden, waardoor tal van fauna en flora zich kunnen verspreiden over een groter areaal en vormen specifieke biotopen voor diverse planten en insecten. Tegenwoordig zijn ze bedreigd en verdwijnen velen. Dit door: aanleg van nieuwe verkavelingen of industrieterreinen, inschakeling in het autowegennet, etc.
 
In Membruggen en Genoelselderen doorkruisen we al wandelend zoveel mogelijk verbindingen via onverharde wegjes en veldwegen. Deze trage wegen zijn ‘benoemd’ en de namen verwijzen naar allerlei: weetjes, plaatselijke familienamen, het reliëf, het voorkomen van natuurelementen, agrarische gebruiken, bodemstructuur en nog veel meer. De route verloopt via het Grootbos, een holle weg, het typische Haspengouwse landschap en het enige wijnkasteel van België.
 
Gids: Ivo Thys
 
Denk aan gepaste kleding en stevig, waterdicht schoeisel. De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.
 
Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen. 089 50 10 19 (kantooruren) of lawrenceorchis@gmail.com - www.orchisvzw.be
  • Deel activiteit!