Hochter Bampd

Natuur- en landschapswandeling

Vertrek 14.00 uur: parkeren langs Geulerweg, net over de kanaalbrug, Neerharen

Hochter Bampd is het meest zuidelijk gelegen natuurgebied in het grensoverschrijdende rivierpark Maasvallei en ligt geklemd tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas.
Het kreeg onlangs de erkenning als Landschapspark.

Centraal in het gebied ligt een grote waterplas waar tussen 1950 en 1966 grind werd uitgehaald. Nadien heeft zich spontaan een ooibos ontwikkeld. Ooibossen zijn rivierbegeleidende bossen die bestand zijn tegen de grillen van de rivier. Eeuwen geleden werden onze bosrijke rivieroevers omgevormd tot landbouwgebied en  verdwenen de ooibossen.

In het kader van het Grensmaasproject werd de zomeroever tussen de plas en de Maas verlaagd en het noordelijk deel van de plas opgevuld. In Hochter Bampd en Herbricht is de oever op verschillende plaatsen twee tot vier meter afgegraven en nu zit men weer op het niveau van vóór 1860. Dat moeten de dorpen Itteren en Borgharen en stukken van Maastricht meer veiligheid bieden bij heel hoge waterstanden.

Door de stroomgeulverbreding van de Maas ontstaat een gebied met zand- en grindbanken en eilandjes. Ze zijn erg in trek bij grote groepen watervogels. Wil je genieten van deze vogelgroepen en van een wandeling langsheen de Maas en de voormalige grindgroeve, midden een unieke natuur, mis dan deze wandeling niet!

Gratis wandeling onder begeleiding van een natuurgids. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.

Eigenaar en beheerder Hochter Bampd: Limburgs Landschap vzw.

 

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen

089 50 10 19 (kantooruren) of inseorchis@gmail.com - www.orchisvzw.be

  • Deel activiteit!