Zondag 31 maart 2019

 

Stiltegebied Zwarteput te Bilzen, Lanaken, Zutendaal
Natuur- , landschaps- en stiltewandeling

Het is al 7 jaar geleden dat aan het stiltegebied Zwarteput het kwaliteistslabel werd toegekend. De naam ‘Zwarteput’ staat vermeld op een oude topografische kaart en heeft te maken met een verdiept brongebied en veenfracties die daar eertijds voorkwamen in de ondergrond.
Dit overgangsgebied tussen de Kempen en Haspengouw ligt op de grens van Zutendaal, Bilzen en Lanaken. Het landschap ademt er nog een vleugje nostalgie uit van oude cultuurlandschappen. Stilte en rust zijn hier nog uitgesproken aanwezig. Gidsen Bart, Frans en Patrick laten de vele wandelaars kennismaken met flora en fauna dat het gebied ons te bieden heeft. De combinatie van beekvalleien met de niet uitgesneden lobben van de steilrand van het Kempisch plateau bepaalt er de overgang naar de Demervallei in Haspengouw. Die lobben gelijken op heuvels en vormen een uitgestrekt, stil bosgebied van loof- en naaldhout. Half maart raasde er een flinke storm over de streek. Vele fijnspar dennen, aangetast door de letterzetter (een klein kevertje) zijn toen omgewaaid.
De heringerichte vijvers van de Hoefaert behoren tot de mooiste van de Hoge Kempen.
Bij de stiltesteen in de Munsterbeek houdt de groep een minuut stilte. Het is een zwerfsteen met de poëtische tekst ‘In zijn wieg neemt water tijd en teken geruisloos mee’. We horen vele geluiden die zo uniek zijn omdat ze van streekeigen flora en fauna afkomstig zijn maar ook omdat ze dankzij de stilte ten volle beleefd worden. Perfect om even tot rust te komen.
Dat was ook de boodschap van deze wandeling: onthaasten en genieten van stilte,rust en ruimte in deze mooie natuur. Met dank aan de gidsen Bart, Frans en Patrick.

Tekst en foto's: Theo Hellofs

 © Copyright 2010 ORCHIS vzw - Webdesign by CorpaTech